Az Utcajogász ügyvédjei a Magyar Ügyvédi Kamarához fordultak végrehajtási jogi problémák kapcsán

A Magyar Ügyvédi Kamara felhívására az Utcajogász ügyvédjei levélben foglalták össze a bírósági végrehajtással kapcsolatos problémákat.

A Magyar Ügyvédi Kamara elnöke meghívást kapott a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar új vezetésétől, hogy vegyen részt és szólaljon fel a végrehajtók 2023. október 6. napján tartott szakmai konferencián. A hozzászólás megalapozása érdekében a Magyar Ügyvédi Kamara hírlevélben kérte tagjait, hogy a végrehajtók eljárásával, illetőleg gyakorlatával kapcsolatos leggyakrabban tapasztalt problémákról rövid összefoglaló keretében tájékoztassák a Kamarát.

A Kamara felhívására az Utcajogász ügyvédjei levélben foglalták össze a bírósági végrehajtás során tapasztalt problémákat.

A Magyar Ügyvédi Kamara és a Budapesti Ügyvédi Kamara épülete

Magyar Ügyvédi Kamara Elnöke

1055 Budapest

Szalay utca 7. 

fotitkar@muknet.hu

Tisztelt Elnök Úr!

Alulírottak a Budapesti Ügyvédi Kamara tagjaiként a “Végrehajtói konferencia - tapasztalt problémák visszajelzése” tárgyában közzétett felhívásra válaszul szeretnénk néhány tapasztalatot megosztani a magyar bírósági végrehajtási eljárásokkal kapcsolatban. 

Tapasztalataink a rászorulóknak ingyenes jogi segítséget nyújtó Utcajogász Egyesületben (székhely: 1084 Budapest, Auróra utca 11., nyilvántartási szám: 19-02-0003636;  adószám: 18747715-1-42) végzett önkéntes tevékenységünkön alapulnak. 

Az Egyesület 2021 óta kiemelten foglalkozik Végrehajtási Jogi Projektjében a bírósági végrehajtás problémáival. Az Egyesülethez fordulók egyéni ügyeiben tapasztaltak számos esetben rendszerszintű problémákra világítanak rá. Ezek egyike volt az Alkotmánybíróság által alkotmányjogi panaszunk nyomán idén megsemmisített Vht. rendelkezés is. Levelünkben a további rendszerszintű problémák közül szeretnék néhányat bemutatni.

  1. A bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény (a továbbiakban: Vht.) normaszövege számos módosításon esett át az elmúlt közel harminc évben. A módosítások eredményeképpen a jogszabály szerkezete töredezetté, szövege pedig fogalmilag koherenciát nélkülözővé vált. Az átlátható normaszöveg hiánya mind a jogalkalmazók munkáját, mind pedig a felek joghoz való hozzáférését nehezíti.  

  2. A Vht. rendelkezései számos esetben hiányos tartalmúak. A hiányos tartalmú rendelkezések a bírósági végrehajtók számára széles körű diszkréciót tesznek lehetővé, ami a felek számára az eljárás tervezhetőségét és kiszámítható lefolyását nehezíti. Ilyen hiányosság például az eljárási cselekmények elvégzésére nyitva álló határidő meghatározásának vagy az egyes végrehajtói intézkedések sorrendiségét, alkalmazásuk fokozatosságát rendező szabályok hiánya.

  3. A bírósági végrehajtók által alkalmazott - sablonon alapuló - iratok felépítése és tartalma nem közérthető, nem ügyfélbarát, így nem segíti, hogy az eljárásban résztvevők könnyen megértsék jogaikat és az őket terhelő kötelezettségeket. Az iratok megértését nehezítő problémák - például apró betűk használata, Vht.-ból szövegbe ágyazás nélkül bemásolt rendelkezések alkalmazása - a bírósági kiadmányok minőségével összevetve ismerhetők fel igazán. 

  4. Részben az előbb ismertetett problémákból következően a bírósági végrehajtás költségeinek alakulása a felek számára nehezen követhető. A költségekről készített kimutatások helyessége, teljessége és pontossága a felek számára nem ellenőrizhető, ami könnyen alááshatja a bírósági végrehajtásba - mint közhatalom-gyakorlásába vetett - társadalmi bizalmat.

Ugyanakkor tisztában vagyunk vele, hogy a fentebb felvetett problémák megoldása nem szükségszerűen  jogalkalmazási, hanem jogalkotási kérdés. 

Úgy gondoljuk azonban, hogy a korszerű és jogállami követelményeknek megfelelő jogalkotás motorjai és partnerei a jogalkalmazók, így különösen a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar és a Magyar Ügyvédi Kamara lehetne. Az Utcajogász Egyesületben tevékenykedő ügyvédként mi magunk is szívesen vennénk részt a szakmai párbeszédben és osztanánk meg tapasztalatainkat az igazságszolgáltatás más közreműködőivel.

Budapest, 2023. szeptember 30.

Tisztelettel,

dr. Dietz Henrietta ügyvéd

dr. Kalota Ágnes ügyvéd

dr. Molnár Noémi Fanni ügyvéd

dr. Tér Katalin ügyvéd

A Kamara tájékoztatása szerint az ügyvédek levele a Magyar Ügyvédi Kamarához megérkezett és annak tartalmát a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke a végrehajtók előtt tartott előadásában felhasználta.

Previous
Previous

Elérhető fővárosi LAKÁSPÁLYÁZATOK (november)

Next
Next

A szabálysértési tényállás, ami senkinek sem kell – beszámoló az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának a hajléktalanság kriminalizációjáról szóló konferenciájáról