Folytatjuk együttműködésünket két budapesti önkormányzattal a lakhatási válsághelyzetek kezelése érdekében

Szervezetünk ezúttal a VI. és a VIII. kerületi önkormányzattal vállal partnerséget 2025 végéig. Ennek célja, hogy az egyre súlyosbodó lakhatási válságot jogi eszközökkel, közösen csökkenteni tudjuk.

Az együttműködés első fázisa a partnerönkormányzatokkal 2023-ban indult el a Fővárosi Szolidaritási Alap támogatásával. Mivel a közös munka hatékony és eredményes volt, úgy döntöttünk, folytatjuk azt a Józsefvárosi Önkormányzattal és Terézváros Önkormányzatával. A korábbiakban az önkormányzati dolgozók lakhatási kérdésekben való edukálása, az önkormányzatok által kiadott lakhatási és szociális rendeletek véleményezése, valamint jogsegély-szolgálatunk kapacitásnövelése volt a fő fókuszunk, ám a következő időszakra új célokat fogalmaztunk meg.

Az edukáció továbbra is fontos sarokköve az önkormányzatokkal vállalt közös projektnek, azonban klasszikus képzések helyett most innovatívabb és inkluzívabb formát választottunk: a következő másfél évben vitaszínházakat rendezünk, amelyeknek központjában a célcsoportunkat érintő lakhatási és szociális kérdések állnak majd. A vitaszínházi események célja, hogy segítségükkel csökkentsük a hajléktalansággal és szegénységgel kapcsolatos előítéleteket, és érzékenyebbé tegyük a társadalmat, a közbeszédet ezen problémák iránt. Az előadásokat professzionális színházi nevelési szakemberek tervezik meg és adják elő, mellettük pedig az Utcajogász szakértői biztosítják a jogi hátteret és a helyi esetek ismeretét – így a résztvevők tényekre és hiteles információkra alapozott beszélgetéseken vesznek részt, és ők is feltehetik majd a témával kapcsolatos kérdéseiket.

Az együttműködés másik fontos célja, hogy az Utcajogász az eddiginél több embernek tudjon segítséget nyújtani a peres képviseletben. Habár ilyen esetekben rászorultsági alapon elvileg igénybe vehető az állami jogi segítségnyújtó szolgálat, tapasztalataink szerint ez számos esetben nem nyújt valós lehetőséget a sokszor rövid határidők alatt lezajló peres ügyekben. Szervezetünk olyan esetekben vesz részt a peres képviseletben, amelyek közvetlenül veszélyeztetik ügyfeleink lakhatását. Ám fontos célunk az is, hogy a peres eljárások során alakítani tudjuk a bírói gyakorlatot, felhívjuk a figyelmet a lakhatáshoz való joggal összefüggő nemzetközi gyakorlatra, valamint az önkormányzatok törvényben foglalt, a hajléktalanság megelőzésére irányuló kötelezettségére. Így válnak peres ügyeink stratégiailag is jelentőssé, hiszen ezekben a klienseinknek nyújtott jogi segítségen túl az eljárás olyan precedenst is teremthet, amely hosszú távon javíthatja ügyfeleink élethelyzetét.

Peres képviseletet az utóbbi időszakban évente körülbelül tizenöt ügyben biztosítottunk. A támogatás és az önkormányzatokkal való együttműködés most arra ad nekünk lehetőséget, hogy a továbbiak során az eddigi ügyeiken túl újabbakat is vállalhassunk.




Previous
Previous

Az Utcajogász a Belügyminisztériumhoz fordult a vállalkozásukat szüneteltető kisgyermekes anyák érdekében

Next
Next

FŐVÁROSI LAKÁSPÁLYÁZATOK (május)