Az Utcajogász a Belügyminisztériumhoz fordult a vállalkozásukat szüneteltető kisgyermekes anyák érdekében

A jogalkotó felé tett lépéseket az Utcajogász Egyesület azon anyák érdekében, akiknek a kormányhivatal azért utasította el CSED (csecsemőgondozási díj) iránti kérelmét, mert egyéni vállalkozásukat nem szüntették meg, csak szüneteltették a gyermek születésére tekintettel. A szervezet közérdekű bejelentésében a jogszabályi módosításon túl az ellátástól korábban elesett családok kártalanítására is javaslatot tett.

Az Utcajogász tavasszal fordult egyik ügyfele ügyében a Kúriához, amely kimondta, az ellátásra jogosultság szempontjából nincs különbség a szünetelő és a megszüntetett vállalkozás között. Tehát a CSED azoknak az anyáknak is jár, akik nem megszüntették, csak szüneteltették a vállalkozásukat.

Míg a kúriai döntés az ügyben pozitív fejleménynek tekinthető, megoldásnak nem, hiszen a kormányhivatalok ügyintézői nem térhetnek el a jogszabály szövegétől, ezért azt továbbra is az alkotmánybírósági és a kúriai döntéssel ellentétesen értelmezik. Emiatt a CSED-et igénylő anyáknak elutasító döntés esetén minden alkalommal bírósághoz kell fordulniuk, hogy megkapják a juttatást, amelyre egyébként jogosultak. Így az Utcajogász véleménye szerint megnyugtató megoldást csak a jogszabály módosítása jelentene.

Az egyesület ennek érdekében most közérdekű bejelentéssel fordult a Belügyminisztériumhoz. A bejelentés érvelése szerint, habár az elutasító határozatok bírósági felülvizsgálata során az érintettek számára kedvező ítélet várható a Kúria döntése után, nem mindenki engedheti meg magának, hogy ügyvédet fogadjon. Ezenkívül a kisgyermekes anyák élethelyzetükből adódóan sokszor akadályozottak abban, hogy bírósági ügyeket intézzenek. Illetve az is előfordul, hogy valaki szaktudás hiányában nem tudja megítélni, hogy a kormányhivatal elutasítása jogszerűtlen, és emiatt nem is próbálkozik felülvizsgálati kérelmet benyújtani. Ezen okok miatt pedig számos kisgyermekes család esik el attól a juttatástól, amelyre jogosult, ez pedig veszélyezteti az érintett családok megélhetését.

Az Utcajogász közérdekű bejelentésében a vonatkozó jogszabályi előírások módosításán túl olyan törvényjavaslat benyújtását is javasolja a Belügyminisztériumnak, amely visszamenőleg is kártalanítja a jogszabály helytelen alkalmazása miatt ellátatlanul maradt családokat. A Belügyminisztériumnak a válaszadásra harminc nap áll rendelkezésére.


Az Utcajogász munkáját a Fővárosi Szolidarítási Alap támogatja.

Previous
Previous

A Lakhatási Minimum tagszervezetei tiltakoznak Vitézy Dávid és Ungár Péter kirekesztő és gyűlöletkeltő politikai megnyilvánulásaival szemben

Next
Next

Folytatjuk együttműködésünket két budapesti önkormányzattal a lakhatási válsághelyzetek kezelése érdekében