Sikerrel zajlott le pécsi szakértői fórumunk és vitaszínházunk

Az önkormányzati választások előtti megélénkült figyelemnek köszönhetően mind a szakértői fórum, mind a vitaszínház alatt parázs viták alakultak ki a pécsi civilek és az önkormányzat képviselői között – több jelölt pedig elköteleződött az Önkormányzati Lakhatási Minimum lakáspolitikai intézkedései mellett.

Május 10-én és 11-én kétnapos szakmai programot tartottunk három helyi civil szervezettel közösen, Pécsen. Az Utcajogász, a Mindenki Pécsért Egyesület, a Pécsi Civil Lakhatási Szövetség és A Város Mindenkié Pécs együttműködése az év elején indult, a mostani hétvége pedig az első nyilvános eredménye volt a közel féléves együttgondolkodásnak. 

Az első napon szakértői fórumot tartottunk a VOKE Vasutas Művelődési Házban. Ennek első programpontja az Önkormányzati Lakhatási Minimum szakmai anyagának részletes prezentálása volt. Ez a javaslatcsomag egy palettát kínál az önkormányzati jelöltek számára olyan lakáspolitikai intézkedésekből, amelyek segítségével a lakhatás megfizethetőbbé, egyenlőbbé tehető többféle célcsoport számára. Célja, hogy a június 9-i választáson induló jelöltek a javaslatok közül minél több mellett elköteleződjenek, megválasztásuk esetén pedig megvalósítsák ezen intézkedéseket. Az Önkormányzati Lakhatási Minimumot Somogyi Eszter (Városkutatás Kft.) és Lukács György (Habitat for Humanity Magyarország) mutatta be, a témáról való kerekasztal-beszélgetésben részt vett még szakmai hozzászólóként Konkoly-Thege Júlia (A Város Mindenkié Pécs), valamint moderátorként Szatmári Andrea (Utcajogász Egyesület). A közönségben több olyan képviselőjelölt is ült, akik már a helyszínen csatlakoztak a Lakhatási Minimumhoz, és vállalták, hogy megválasztásuk esetén megvalósítják a javaslatcsomag egyes pontjait.

Ezt követően A Város Mindenkié Pécs filmjét nézhették meg a fórum résztvevői a Lánc utcai lakók helyzetéről. Ez a történet nagy vitákat gerjesztett, amikor 2021-ben a pécsi önkormányzat úgy döntött, kiüríti a 120 lakásos társasházat, ezzel több mint 70 család lakhatását téve bizonytalanná. A filmvetítést követő kerekasztal-beszélgetés azonban már nem kötődött szorosan a Lánc utcai esethez, az abban résztvevők – Konkoly-Thege Júlia, Vörösné Deák Andrea (Mosolymanó Egyesület), Szatmári Andrea – kitágították azt a pécsi lakhatási helyzet általánosabb kérdései felé. Ennek következményeként pedig élénk vita alakult ki a közönségben helyet foglaló civilek, jelöltek és önkormányzati képviselők között a hatályos szabályokkal és döntési mechanizmusokkal kapcsolatban.

Ez a heves vita folytatódott aztán a másnapi Jogos felvetés című vitaszínházi esten is, amelyet Szivák-Tóth Viktor rendező, a Szkéné drámapedagógiai műhelyének vezetője és Boznánszky Anna a Káva Kulturális Műhely színész-drámatanára vezetett este hét órától a Trafikban. Az esten részt vett több civil érdeklődő, önkormányzati jelölt és önkormányzati képviselő mellett a pécsi lakhatási kérdésekért felelős alpolgármester, Nyőgéri Lajos is. A megjelentek közül sokan, sokfélét gondoltak arról, mi lenne a szerepe és felelőssége az államnak vagy az önkormányzatnak az emberek lakhatásának megoldása szempontjából, és habár nem sikerült e téren kompromisszumra jutni, fontos eredménynek tekintjük, hogy alkalmat teremthettünk a nyílt véleményütköztetésre, és hogy segíthettünk abban, hogy a lakhatás kérdése fontos témaként kerüljön elő az önkormányzati választások előtt Pécsen.





A négy civil szervezet két éves együttműködését a Transatlantic Foundation és a German Marshall Fund of the United States, valamint az Európai Unió közös finanszírozásában megvalósuló PROTEUS program támogatja. 





Previous
Previous

FŐVÁROSI LAKÁSPÁLYÁZATOK (május)

Next
Next

Tiszteletet a hajléktalanságban élőknek – az Utcajogász válasza Szily László publicisztikájára