Összefoglaló az Utcajogász 2022-es évéről

Az Utcajogász számos lakhatási és szociális jogi ügyet vitt az elmúlt évben is. Több lakót is bíróság előtt képviseltünk a budapesti Kincsem Park mellett található kőbányai lakóházból. A házat 2020 végén, lakottan árverezték el, és az új tulajdonos egyik napról a másikra jelentős mértékben megemelte a bérleti díjakat. Az eset nem egyedi, az Utcajogász jogsegély-szolgálata számos esetben találkozott már olyan ügyféllel, akinek jogi problémája abból eredt, hogy az egykori állami vállalati lakások bérlőire nem alakítottak ki speciális szabályozást a rendszerváltást követően. A ház bérlőinek tárgyalásai 2023-ban is folytatódnak.

Forrás: merce.hu

Februárban hivatalos úton fordultunk a Magyar Bírósági Végrehajtói Karhoz (MBVK) a honlapjukon a “Gyakran ismételt kérdések” rovatában található kilakoltatási moratóriumról szóló téves tájékoztatás miatt. A téves tájékoztatást kérésünkre javították.

Márciusban zárult Transparent nevű projektünk, amely célja az önkormányzati lakások bérbeadási rendszereinek átláthatóvá és igazságosabbá tétele volt. A projekt során megvizsgáltuk valamennyi budapesti önkormányzat rendeletét és lakáspályázati rendszerét, és összeállítottunk egy problématérképet, ezután pedig útmutatót készítettünk az önkormányzati lakásrendeletek megalkotásához.

 

Az országgyűlési választások előtt összeállítottunk egy szakmai anyagot arról, hogy melyek azok a rendelkezések a szociális jogok és a lakhatás területén, amelyeket elengedhetetlen, hogy a 2022 áprilisában megválasztott új országgyűlés első intézkedései között változtasson meg. 

Pert nyertünk májusban Budapest Főváros Kormányhivatala ellen egy édesanya ügyében, akinek korábban elutasították a csecsemőgondozási díj iránti kérelmét, valamint novemberben egy fővárosi kerületi önkormányzattal szemben, amely egy mentális betegséggel élő férfit akart kilakoltatni. Szeptemberben az Utcajogász képviselte a bíróságon azokat a hajléktalan embereket, akiket két mohácsi rendőr bántalmazott 2021-ben.

Forrás: telex.hu

Novemberben pert nyert az NMHH Médiatanácsa és az Utcajogász a Metropolt kiadó Mediaworks Hungary Zrt. ellen. A Médiatanács után most a bíróság is kimondta, hogy kirekesztő módon járt el a Metropol, amikor tavaly nyáron egy cikkében a hajléktalan embereket általánosító módon erőszakosként ábrázolta. 

Amikor a veszélyhelyzet lejártát követően, június közepén újraindultak a kilakoltatások, maratoni hosszúságú ügyfélfogadást tartottunk, hogy minél több embernek segítsünk jogai érvényesítésében. Kisokost és mintabeadványt is készítettünk felfüggesztési kérelem íráshoz.

Júliusban zárult a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával közösen indított oktatási projektünk, amely során összesen 122 embert tréningeztünk mindennapi jogi ismeretekből egy online képzéssorozat keretében. A program a Friedrich-Ebert Stiftung támogatásával valósult meg.

Fotó: Dörgő Benedek

Szeptemberben felnőtteknek és gyermekeknek szóló workshopokkal, illetve előadásokkal vettünk részt egy zuglói családoknak szervezett ismeretterjesztő programban. A családok a jövő év közepén költözhetnek be az önkormányzat által a Több mint lakóház projekt keretében felújított Mexikói úti társasház szociális bérlakásaiba.

Októberben alkotmányjogi panasszal fordultunk az Alkotmánybírósághoz egy ügyfelünk ügyében, akit koldulásért a VI. kerületi Rendőrkapitányság 50.000 forintra bírságolt 2021-ben, az Eucharisztikus Világkongresszus idején. A panaszbeadvány célja az volt, hogy kimondassa az Alkotmánybírósággal, a másokat nem zavaró koldulás büntetése alkotmányellenes.

Az elmúlt évben is figyelmet fordítottunk a szociális jogokkal kapcsolatos jogalkotásra és véleményeztük a Szociális törvény módosítását, valamint a Fővárosi Önkormányzat hajléktalansággal kapcsolatos stratégiáját. Együttműködtünk az UNHCR magyarországi szervezetével, hogy közérthető tájékoztató készüljön az ukrán menekültek részére a kilakoltatási moratórium tartalmáról és a kivételekről.

A Fővárosi Törvényszék indítványának és az Utcajogász alkotmánybírósági beadványának hatására a végrehajtási törvényt módosító javaslatot nyújtott be a Kormány, amely jelentős javulást eredményez az adós jogorvoslati lehetőségeit illetően 2023. január 1-től. 

2022-ben minden hónapban összegyűjtöttük és közzétettük a fővárosi lakáspályázatokat.

 

Az Utcajogász 2023-as éve

Ahogy a rászoruló emberek, úgy a civil szervezetek helyzete is egyre romlik hazánkban, így minél nagyobb szükség van az Utcajogász munkájára, annál kevesebb forrás áll rendelkezésünkre a szervezet működtetésre. Az egyesület jogászai ingyenesen nyújtanak jogi segítséget ügyfeleik számára, így az nem igényel anyagi hátteret, ám szervezetünk és irodánk működtetése igen. Egyesületünket erre a linkre kattintva támogathatják azok, akik fontosnak tartják a munkánkat.

Fotó: Rab Gitta

Previous
Previous

Beköltözés után azonnali kilakoltatás - Alkotmánybírósághoz fordultunk

Next
Next

FŐVÁROSI LAKÁSPÁLYÁZATOK december