Ombudsman: Mulasztott a Pest Megyei Kormányhivatal

Az alapvető jogok biztosa szerint nem megfelelően járt el a Pest Megyei Kormányhivatal, amikor az Utcajogász által 2020-ben tett közérdekű bejelentést nem a közérdekű bejelentésekre vonatkozó szabályok szerint intézett el.

2021 márciusában azért fordultunk az alapvető jogok biztosához, mert a Pest Megyei Kormányhivatal nem lépett fel a titokban lakbért emelő ócsai önkormányzattal szemben. Közérdekű bejelentésükben azt kifogásoltuk, hogy Ócsa Város Önkormányzata társadalmi egyeztetés nélkül, zárt ülésen döntött az Ócsa külterületén lévő szociális lakópark lakbéreinek emeléséről.

Mi volt a baj az önkormányzat eljárásával?

Az önkormányzat titkolózó eljárása szerintünk egyszerre két törvényt sértett meg. Egyrészről a Lakástörvényt, ami előírja, hogy a lakásrendelet módosítása előtt az önkormányzatoknak társadalmi egyeztetést kell folytatni, azaz meg kell kérdezni a bérlők és a bérbeadók településen működő érdekképviseleti szervezeteit, hogy mit gondolnak a lakásügyi rendelet módosítási tervéről. 

Másrészről pedig az ócsai önkormányzat eljárása sértette az Önkormányzati törvényt is, amely szerint rendeletalkotás esetében nem rendelhető el zárt ülés, azaz helyben és azonnal szükséges biztosítani, hogy a nyilvánosság jelen lehessen a vitánál. Korábban már a Kúria is kimondta, hogy az önkormányzat képviselő-testületi ülései főszabályként nyilvánosak:

“A nyilvánosság részben a képviselő-testület ülésein való részvételt, részben pedig az arról készült adatok megismerésének lehetőségét jelenti. A kettő együtt adja a nyilvánosságot, s ennek következményeként a közérdekű adatokhoz való hozzáférés lehetőségét, ami egyben megteremti a működés feletti kontroll gyakorlásának lehetőségét is.” (Köf.5036/2012.)

Mit lépett a kormányhivatal?

A pest megyei önkormányzatok feletti törvényességi felügyeleti jogot gyakorló Pest Megyei Kormányhivatal bejelentésünkre - a jegyzőnek adott ún. szakmai segítségnyújtáson túl - érdemi lépést nem tett, sőt, még válaszát is a törvény szerinti határidőn túl küldte meg nekünk.   

Mit lépett az ombudsman?

A Pest Megyei Kormányhivatal passzivitását kifogásoló 2021 márciusi beadványunkra az alapvető jogok biztosa 2022 decemberében tájékoztatott bennünket, hogy a kérdéses ócsai lakásrendeletet időközben már módosították, tényleges alkalmazásra nem került sor, így a társadalmi egyeztetés hiányával és a nyilvánosság kizárásával kapcsolatos problémák ügyében intézkedést nem látott indokoltnak.

Az ombudsman a Pest Megyei Kormányhivatal eljárásával kapcsolatban jelentésében rögzítette, hogy 

“A Kormányhivatal mulasztásával, valamint a közérdekű bejelentés téves minősítésével sérültek a Panaszos petíciós és tisztességes hatósági eljáráshoz fűződő alapvető jogai, ezzel a Kormányhivatal a petíciós joggal és a tisztességes hatósági eljárással összefüggésben visszásságot okozott.” (AJB-767/2022.)

Az ombudsman vizsgálatát azzal zárta le, hogy felkérte a Pest Megyei Kormányhivatal főispánját, hogy intézkedjen a visszásság jövőbeni bekövetkezése lehetőségének megelőzéséről azzal, hogy a közérdekű bejelentések intézése során fokozottan ügyel a vonatkozó előírások maradéktalan betartására. Szintén felkérte a  Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy az egységes joggyakorlat kialakítása érdekében tájékoztassa a kormányhivatalok vezetőit.

Jogi következmények nélkül

Hiába tettünk tehát bejelentést amiatt, hogy az ócsai képviselő-testület jogszabálysértő módon fogadta el a lakbéremelésről szóló rendeletet, az elmúlt két év eljárásai rámutattak, hogy a törvényellenesen eljáró önkormányzatoknak gyors jogi következményektől aligha kell tartaniuk. Mire bejelentéseinket az állami szervek elbírálták, addigra a probléma megszűnt és beadványunk okafogyottá vált.

Previous
Previous

Árverések: adósok személyes adatai az önkormányzatok honlapján?

Next
Next

NAIH: Mind a végrehajtói karnak, mind pedig a végrehajtóknak meg kell felelniük az átláthatóság követelményének