Hajléktalanságban élsz? Neked is vannak jogaid!

Ezzel a felhívással indítottunk jogi ismeretterjesztő tréninget hajléktalan emberek számára szeptemberben. Igényfelmérést követően október első hétvégéjén valósult meg az első esemény. A programot a Józsefvárosi Önkormányzat támogatásának köszönhetően tudtuk megszervezni. Beszámolónk az első képzési alkalomról.

A tréningsorozat megszervezését azért tartottuk fontosnak, mert úgy gondoljuk, hogy bár a hajléktalan emberek számára rengeteg szempontból kiemelten fontos lenne, hogy tisztában legyenek a jogaikkal, többnyire mégis kevés információval rendelkeznek e téren, és ez még kiszolgáltatottabbá teszi helyzetüket.

Az első képzési napon tíz óra után pár perccel találkoztunk utcajogász társammal, aki addigra már bevásárolt a reggelihez. Ugyan előre megterveztük a menetrendet, az ilyen típusú képzések során mindig igyekszünk minél rugalmasabban viszonyulni az előzetes terveinkhez, hiszen a tudásátadásban nagyon fontos számunkra, hogy az a képzésen résztvevők igényeiből, aktuális élethelyzetéből induljon ki. Ezenkívül mindig meghatározza a tréning menetét és dinamikáját az is, hogy az adott alkalmon hány ember vesz részt, és hogy mennyire aktívak a résztvevők. 

A Könyves Kálmán körúti hajléktalanszállóra fél tizenegykor engedett be minket az ügyeletben lévő szociális munkás, hogy előkészíthessük a termet az eseményre. A szombati tréningnek összesen tíz résztvevője volt. Rövid bemutatkozás után feltehettek nekünk kérdéseket a nap témájához kapcsolódóan, amely a strómanság sok hajléktalan embert érintő problémája volt. A résztvevőkkel arról beszélgettünk, hogy az adatokkal való ilyen típusú visszaéléseknek milyen esetei, veszélyei léteznek. A témáról a jelenlévőknek is voltak tapasztalatai, megosztható gondolatai, így aktívan vettek részt a beszélgetésben, amit a kevésbé aktív hallgatóság is érdeklődve figyelt.

Sikerrel zártuk az első képzési alkalmat, amelyen nemcsak átadtunk tudást, de szereztünk is, hiszen az érintett csoport jogi problémáiról rengeteg tapasztalatot szereztünk már a Blaha Lujza téri ügyfélfogadáson, de arról kevesebb tudásunk volt, miként lehet számukra hasznos tudást átadni az őket potenciálisan érintő jogi problémákkal kapcsolatban.

A következő alkalmat október 21-én, azaz jövő héten szombaton 11 órától tartjuk és szeretettel várjuk a józsefvárosi hajléktalan embereket!

Previous
Previous

Elítélték a hajléktalan embereket bántalmazó mohácsi rendőröket

Next
Next

Performansz a Blaha Lujza téren október 13-án, 14-én és 15-én