Performansz a Blaha Lujza téren október 13-án, 14-én és 15-én

A Lakásmenet hétvégéjén, október 13. és 15. között különböző lakhatási szervezetek dolgozói, aktivisták és hajléktalanságban érintettek közösen emlékeznek a Blaha Lujza téri aluljáróban az 1989-es, hajléktalan emberek által tartott demonstrációra. A performanszon az Utcajogász is részt vesz.

Mindez egy művészeti projekt részeként valósul meg, amelyet Török Tímea és Kelemen Kristóf színházi alkotók hívtak életre Életvitelszerű címen, és amely a Flaszter - 1. Budapesti Köztéri Kortárs Művészeti Biennále keretében kerül bemutatásra.

A hajléktalan emberek hangja keveset hallatszik a város történetein belül, de volt rá példa, hogy a lakhatási válság országos méretű figyelmet kapott: 1989. november 28-án az addig a pályaudvarok félreeső vonatkocsijaiban meghúzódó embereket egy új rendelet az utcára kényszerítette. A Blaha Lujza téri aluljáróban tartott ülősztrájkjuknak és az azt támogatóknak köszönhetően született meg Budapest ma ismert hajléktalanellátó rendszerének alapja. Az esemény egyszerre példája az önszerveződésnek és a szolidaritás cselekvésbe fordulásának, így méltó arra, hogy hangsúlyosan jelen legyen a közösségi emlékezetünkben. Az emlékezés ugyanakkor arra is rávilágít, hogy miként változott meg a társadalom hajléktalansághoz való viszonya: míg 1989-ben volt társadalmi és politikai akarat a hajléktalan emberek megsegítésére, addig a jelen társadalma inkább a szőnyeg alá söprés technikáját alkalmazza, a kormány pedig a gyűlöletkeltés és a megbélyegzés módszerével kovácsol a hajléktalanság problémájából politikai erőt önmaga számára.


Az alkotók egy efemer, performatív emlékművet valósítanak meg az egykori demonstráció helyszínén, amelynek keretében több lakhatási szervezet működik együtt: az Utcáról Lakásba Egyesület, a Menhely Alapítvány és az Utcajogász, továbbá partnerként bekapcsolódott a munkába a Szikra Mozgalom is, amely a lakhatási válságot ugyancsak sok szinten tematizálja. Az egy órás időkeretben zajló esemény arra hívja fel a figyelmet, hogy a sokszor tapasztalt apátia és kirekesztés mellett ugyanolyan erős a szolidaritás és a segítő szándék is a magyar társadalomban, és ennek kihangosítása közösségi szinten közelebb vihet a pozitív gyakorlatokhoz.

A köztéri eseményt három alkalommal mutatják be: október 13-án 18 órától, október 14-én 16 órától, október 15-én pedig a Lakásmenet után, 18 órától. A rendezvény ingyenesen látogatható.

Az Utcajogász Egyesület ez évi működését a Fővárosi Szolidaritási Alap támogatja.

Previous
Previous

Hajléktalanságban élsz? Neked is vannak jogaid!

Next
Next

Kinek a bűne? – Az Utcajogász véleménye a hajléktalan emberek bántalmazásáról, és ennek társadalmi hátteréről