Jelentkezz utcajogásznak!

Fotó: Schneider Márton

Jogász vagy joghallgató vagy? Szeretnél jogi tudásodat használva tenni másokért és közben szakmailag fejlődni? Szeretsz közösségben dolgozni? Ügyvédként szereted a szakmai kihívásokat és fontosnak tartod, hogy mindenkinek legyen lehetősége szakszerű jogi segítséget kapni? Jelentkezz az Utcajogász Egyesülethez önkéntesnek!


Mi az Utcajogász célja?

Az Utcajogász egy olyan országért dolgozik, ahol biztosítottak a méltó lét feltételei, különösen a lakhatási és szociális jogok, és ahol elérhető a jogérvényesítés mindenki számára. 

Kik az utcajogászok és mit csinálnak?

Az utcajogászok olyan végzett jogászok és joghallgatók, akik szabadidejükben önkéntesként dolgoznak a szegénységben élő emberek jogaiért.


  • Mik a jelentkezés feltételei?

Legyen jogász végzettséged, vagy legyél olyan joghallgató, aki a közigazgatási hatósági eljárás, polgári perrendtartás 1-2., polgári jog: kötelmi jog, alkotmányjog 1-3. tárgyat már sikeresen teljesítette.

A szakmai gyakorlat nem feltétele a jelentkezésnek. Az újonnan csatlakozott tagok szakmai műhelyek keretében ismerkedhetnek meg az Utcajogász szakterületeivel, illetve mentort biztosítunk, aki az első évben segít a szervezeti életbe való bekapcsolódásban.

  • Milyen feladatokra számíthatsz Utcajogászként?

A legfontosabb feladatod átlagosan kéthavonta egy pénteki napon délután 15.00 és 17.00 óra között az egyesület Blaha Lujza téri jogsegély-szolgálatán ügyfélfogadás tartása és az ott felvett esetek vitele.

Lehetőséget biztosítunk arra is, hogy ha szeretnél, bekapcsolódj a szegényeket diszkrimináló jogszabályok megváltoztatásáért indított projektjeinkbe.

Örülünk, ha ügyvédként jogi képviseletet is tudsz vállalni.

  • Mi a jó abban, ha az ember utcajogász?

Andi, aki ügyvédi praxist visz, akkor szeret a leginkább utcajogász lenni, amikor a bíró kihirdeti az ítéletet, amelyben ügyfelünknek ad igazat. Ilyenkor arra gondol, hogy ez az Utcajogász nélkül nem sikerülhetett volna.

Adrienn frissen végzett jogászként azt szereti az Utcajogászban, hogy nincs verseny, nincs megmérettetés, helyette partneri viszonyok vannak, közös gondolkodás és tudásátadás.

János, aki több évtizedes bírósági munka után talált rá csapatunkra, a hajléktalan emberek és szociális munkások számára szervezett jogi ismeretterjesztő tréningekben leli nagy örömét, mi pedig a rengeteg tudásban és tapasztalatban, amit megoszt velünk.

Dalmát joghallgatóként az tölti el jó érzéssel, hogy olyan emberekkel dolgozhat együtt, akik szintén a szívükön viselik a hajléktalan emberek sorsát.


Hogyan jelentkezhetsz?

  1. Jelentkezni önéletrajz és egy rövid motivációs levél megküldésével lehet. Ezeket 2024. szeptember 29-ig várjuk az utcajogasz@gmail.com címre.

  2. A jelentkezési anyagot teljeskörűen benyújtó jelentkezők egy személyes beszélgetésen vehetnek részt.

  3. A személyes beszélgetések alapján meghívottak számára nyílt napot tartunk 2024. október 12-én. A dátumot azért is közöljük előre, mert a nyílt napon történő részvétel elengedhetetlen az önkéntes munka megkezdéséhez.

  4. A nyílt napot követően, 2024. október 17-ig értesítjük a jelentkezőket arról, hogy kik tudnak csatlakozni az Utcajogászhoz.

Ha kérdésed van, írj nekünk! 

Previous
Previous

FŐVÁROSI LAKÁSPÁLYÁZATOK (augusztus)

Next
Next

CSED: A Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára válaszolt az Utcajogász közérdekű bejelentésére