Moratórium: Hiába fordultunk a Végrehajtói Karhoz, nem javítják a téves tájékoztatást

Továbbra is tévesen tájékoztat a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) honlapja a kilakoltatási moratóriumról.

A MBVK téves tájékoztatása

Február elején számoltunk be arról, hogy a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapja “Gyakran ismételt kérdések” oldalán a kilakoltatási moratóriumra vonatkozóan téves információkat tett közzé. 

A tájékoztatás szerint „önkényes lakásfoglalónak nemcsak az minősül, aki üresen álló ingatlanba önkényesen beköltözik, tehát nincs és nem is volt jogcíme az ottlakásra, hanem az is, aki határozott idejű bérleti szerződést kötött, annak elteltével azonban az ingatlant önként nem hagyta el. (Vht. 182/A. §)”

Az Utcajogász megkeresése 

Az Utcajogász szerint téves a tájékoztatás, mivel a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény 183/A. § (2) bekezdése szerint a lejárt idejű szerződéssel rendelkezők esetében  is alkalmazni kell a kilakoltatási moratóriumot, és ebben az esetben az ingatlan nem minősül önkényesen elfoglalt lakásnak.

2022. február 28-án a téves tájékoztatás miatt az Utcajogász Egyesület hivatalos úton fordult a MBVK-hoz. A MBVK Hivatali szerve azonban megkeresésünkrenem válaszolt és a honlap tartalmának javításáról sem gondoskodott. 

A MBVK felett a törvényességi felügyeletet a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának elnöke gyakorolja. Így ha 30 napon belül sem kapunk semmilyen visszajelzést a MBVK-tól, az Utcajogász beadvánnyal fordul a Hatósághoz.

Meddig tart még a kilakoltatási moratórium?

Továbbra is hatályban van az ingatlanok árverezésére és kiürítésére a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó eltérő intézkedésekről szóló 229/2021. (V. 5.) Korm. rendelet, amelyet a kormány veszélyhelyzeti hatáskörében adott ki. 

A kormányrendelet általánosságban tilt mindenfajta ingatlan-kiürítést. Tehát nem csak a természetes személyeket, családokat és lakóingatlanaikat védi a jogszabály, hanem akár a cégek által használt ingatlanokat is.

A jogszabály szerint kilakoltatásokat a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. nap után lehet újra foganatosítani. 

Ahhoz, hogy meg tudjuk mondani, hogy meddig tart a kilakoltatási moratórium, szükséges lenne ismernünk a veszélyhelyzet megszűnésének időpontját. Ezt az időpontot azonban biztosan nem lehet látni előre, mivel a kormány továbbra is fenntartja a veszélyhelyzetet, de bármikor meg is szüntetheti azt. 

A koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény jelenlegi szövege szerint 2022. június 1-jén veszti hatályát, így várhatóan az ezt követő 15. naptól kerülhet sor kilakoltatásokra.

Previous
Previous

Betegség esetén és családoknak járó szociális ellátásokról tartottunk előadást

Next
Next

A lakbérek és a szerződés egyéb tartalmának szabályozása